image

Carnea de miel se vinde cu 14 – 15 lei/kg “în viu”

Salt la sursă
Author:

agrimanet

– Stiri Agricole – Agrimanet

Carnea de miel se vinde cu 14 – 15 lei/kg “în viu”

La acest moment, prețul în viu este de 14-15 lei/kg, suficient pentru a acoperi costurile de producție, după cum susțin oierii. Anul trecut, mielul se vindea cu 10 până la 13 lei/kg, însă din cauza pandemiei cererea a fost mică, iar crescătorii au rămas cu animalele nevândute.

La carcasă, prețul va ajunge acum în jur de 28-30 lei/kg, în timp ce anul trecut oscila între 25 – 27 lei/kg, în funcție de zona și loc de desfacere, ceea ce înseamnă o creștere de 10 – 12% în acest an față de 2020. Retailerii estimează că această creștere de preț poate fi pusă în seama mai multor cauze, în urma unui an dificil cum a fost 2020, inclusiv creșterea costurilor cu măsurile anti – Covid 19.

“De Paștele Ortodox, ne așteptăm la 14-15 lei/kg, depinde însă și de cerere și de puterea de cumpărare a românilor” – Horia Andreșoi, președinte Asociația județeană a crescătorilor de ovine “Dacia”– Hunedoara.

Horia Andreșoi este cel mai mare oier din România, iar la acest moment are peste 60.000 de capete (inclusiv tineret) în ferme. Vinde doar la extern, iar acum, pregătește un transport de 6.000 de berbecuți (la 75 kg) pentru piețele arabe. Până în urmă cu câteva zile, a vândut pentru piețe precum Italia, Grecia și Croația, unde s-a sărbătorit Paștele catolic.

“Față de anul trecut, este un pic mai bine, chiar dacă există ceva emoție din cauza pandemiei”, a declarat pentru Gândul Financiar Horia Andreșoi.

Pentru oierii care au efective de animale mai mici, piața internă reprezintă principalul canal de vânzare în perioada Paștelui. Crescătorii speră la un preț de 14-15 lei/kg în viu, similar celui cu care pleacă acum mieii la extern. Sunt îngrijorați mai mult din cauza restricțiilor impuse din cauza pandemiei, dar și a focarelor de pestă porcină care limitează circulația animalelor. Cât despre sacrificarea animalelor, nu se poate efectua decât în locuri special amenajate.

“Există miei și este și cerere, față de alți ani. Prețul nu este rău, ci chiar bun, dar să vedem cum ne putem mișca pe piața internă din cauza pandemiei de COVID-19 și a pestei porcine africane. Totul este legat de cerere și ofertă”, a declarat pentru Gandul Financiar Horia Moruțan, președinte al Asociației Crescătorilor de ovine din județul Alba.

Acesta speră ca 2021 să fie un an mai bun pentru crescători, după ce în 2020 pandemia și-a pus serios amprenta. Pe de altă parte, este nevoie și de o susținere mai consistentă din partea Ministerului Agriculturii pentru acest sector, spune Moruțan, mai ales că exportul de miei poate echilibra serios balanța agro-alimentară a României, țara noastră fiind un jucător important pe piața internațională.

Principalele piețe externe

Țara noastră exportă anual aproximativ două milioane de ovine preponderent către statele arabe, care în general preferă ovinele vii datorită ritualului specific la sacrificare și nu în ultimul rând, gustului aparte al cărnii de ovine din România, potrivit oficialilor din Ministerul Agriculturii.

Piețele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord reprezintă mijloace de desfacere foarte importante. În ultimii trei ani, România a exportat în medie peste 1,6 milioane capete ovine anual în Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Liban, Libia, Statul Kuwait, Israel.

Totodată, România a avut un comerț intra-comunitar activ, cu o medie anuală de peste un milion de capete în state membre ca Spania, Italia, Franța sau Ungaria.

sursa: Gandul

Articolul Carnea de miel se vinde cu 14 – 15 lei/kg “în viu” apare prima dată în Agrimanet.

aprilie 7, 2021