image

Dobrogea va avea prioritate la irigații

Salt la sursă
Author:

agrimanet

– Stiri Agricole – Agrimanet

Dobrogea va avea prioritate la irigații

Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) a înregistrat un prim succes major de la constituirea sa recentă, în urma protestelor de anul trecut.

Astfel, la invitația APAD, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a deplasat, ieri, 1 aprilie, la Constanța, unde a avut o discuție cu reprezentanți ai mediului asociativ și ai autorităților locale, la Prefectura județului.

În urma întâlnirii, ministrul s-a angajat să intermedieze o întâlnire între asociațiile profesionale, pe de o parte, și conducerea ASF și reprezentanți ai asiguratorilor, pentru a se discuta despre produsele de asigurare la secetă.

O altă promisiune a lui Oros este ca reprezentanți ai asociațiilor profesionale să fie incluși în consiliile de administrare ale filialelor ANIF din toată țara.

S-a mai promis, de asemenea, reprezentarea APAD în comisia de elaborare a regulamentelor pentru noul PNDR.

„Mai important, am reușit să actualizăm percepția conducerii MADR asupra problemelor din Dobrogea, zona cu cele mai mari constrângeri din punctul de vedere al apei pentru irigații. Ni s-a promis că o sumă importantă din PNRR și chiar și din PNI va fi alocată pentru refacerea sistemului de irigații din Dobrogea”, spune Theodor Ichim, președintele APAD, care conchide, glumind: „Dacă ar fi să facem abstracție de faptul că azi a fost 1 aprilie, discuțiile au decurs foarte bine”, citat de Profitul Agricol.

Sistemele de irigații Galeșu și Poarta Albă

În cadrul vizitei ministrului agriculturii, Adrian Oros, în județul Constanța, au fost vizitate sistemele de irigații Galeșu și Poarta Albă.

Suprafața netă deservită de SP Bază Galeşu este de 4.755 ha. Staţia de pompare pentru irigaţii SP Baza Galeşu face parte din amenajarea Carasu – Galeşu și se află pe malul drept al canalului navigabil Poarta Albă – Midia – Năvodari, la Km 20 + 800.

Amenajarea Carasu – Galeșu este localizată în partea de nord-est a Amenajării complexe Carasu Galeșu și cuprinde lucrările de îmbunătăţiri funciare de pe o suprafaţă de 4.726 ha. Sursa de alimentare cu apă a amenajării o reprezintă Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari din care, prin intermediul staţiei de pompare SP Bază Galeşu, este prelevat debitul necesar funcţionării amenajării de irigaţii.

A avut loc și o întâlnire cu fermierii din județul Constanța, cei mai afectați de seceta pedologică de anul trecut. Expunerea lor la acest risc climatic crește în fiecare an.

“Dacă în 2020 s-au găsit fonduri din bugetul național pentru a sprijini, parțial, fermierii afectați, suntem conștienți că o astfel de abordare nu poate fi sustenabilă și trebuie să fim proactivi în ceea ce privește combaterea secetei. Din păcate, niciun guvern din ultimii 30 de ani nu a avut o astfel de abordare ba chiar, prin pasivitate, a încurajat degradarea sistemului național de irigatii, inclusiv în județul Constanța.

Fermierii constănțeni au subliniat necesitatea refacerii urgente a sistemului de irigații și au venit cu foarte multe propuneri atât pentru a facilita această reconstrucție a sistemului principal cât si în ceea ce privește viitoarea utilizare efectivă. Toate sugestiile vor fi atent analizate iar cele viabile vor fi implementate. Totodată, am transmis celor prezenți că România are o șansă istorică, pe care nu o va irosi, ca prin Planul Național de Redresare și Reziliență să rezolve această problemă majoră”, a afirmat domnul Oros.

Articolul Dobrogea va avea prioritate la irigații apare prima dată în Agrimanet.

aprilie 2, 2021