image

Fără amenajamente pastorale, subvenția APIA pentru pășune ar putea să dispară din 2021

Articolul de lege care prevedea amânarea termenului pentru obligativitatea amenajamentelor pastorale a fost declarat neconstituțional. Termenului de realizarea a amenajamentelor pastorale era prelungit până la data de 1 ianuarie 2022. Ultimul termen pentru realizarea amenajamentelor pastorale este 1 ianuarie 2021.

Ca urmare, subvenția pentru pășune ar putea să fie tăiată din 2021 de pe lista de plăți a APIA.

In Ordonanța de urgență nr. 78/2019 privind modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, la articolul 10 se prevede că ”în vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști (pășune), persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, ori cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației. Începând cu anul 2022 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”.

Articolul privind amenajamentele pastorale era cuprins în Legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare. Proiectul de legea a fost aprobat de Camera Deputaţilor pe 10 noiembrie.

Legea a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României; legea a fost contestată de Guvernul Orban la Curtea Constituțională. Astfel, legea se întoarce în Parlament.

Momentan nu este clar dacă primăriile/fermierii care dețin în proprietate pășuni mai pot cere subvenții în Campania 2021 fără să dețină și amenajamentele pastorale ale suprafețelor respective.
Articolul Fără amenajamente pastorale, subvenția APIA pentru pășune ar putea să dispară din 2021 apare prima dată în Agrimanet.

Atribuire:

agrimanet

, Stiri Agricole – Agrimanet

Salt la sursă