Subiect: Rigle pentru determinarea tipului de duză și a mărimii picăturilor la efetuarea

AGRIM Forumuri Mașini agricole Rigle pentru determinarea tipului de duză și a mărimii picăturilor la efetuarea

Vezi 0 fire de răspunsuri
 • Autor
  Mesaje
  • #2170

   Când se utilizează riglele de calcul (care se pot livra odată cu maşina), cel ce realizează tratamentul trebuie să ştie norma de lichid pe care doreşte să o dea pe hectar, viteza cu care se deplasează în lucru şi tipul de duze de pe maşină. Pe baza acestor date, rigleta indică debitul pe duză [l/min], presiunea de lucru [bar] (Fig. 1- partea anterioară a riglei) şi dimensiunea medie a picăturilor (Fig. 2 – partea posterioară a riglei)

   Fig. 1

   Fig. 2

   Dacă vrem să distribuim 300 l pe hectar şi terenul permite o viteză de lucru de 6 km/h, cele două valori se aduc una în faţa celeilalte prin deplasarea părţii interioare a riglei. Rezultă un debit pe duză ce trebuie realizat de 1,5 l/min. Dacă lucrăm cu duze de 04, presiunea necesară este de 2,75 bar, iar dacă lucrăm cu duze de 05, presiunea în timpul lucrului trebuie să fie de 1,65 bar.

   Pentru a vedea mărimea picăturilor, se întoarce rigla pe partea opusă şi în funcţie de tipul duzei (AD, LU), mărimea acesteia (03, 04 etc.) şi presiunea necesară, se citeşte mărimea picăturilor. Astfel, în cazul exemplului de mai sus, pentru duza 04 la presiunea de 2,75 bar se obţine o mărime medie a picăturilor de 210 µm în cazul duzei LU şi de 395 µm în cazul duzei AD.

Vezi 0 fire de răspunsuri

Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.