image

Mazărea (Pisum sativum L.)

Mazărea este una dintre cele mai importante leguminoase pentru boabe, fiind cultivată, în principal, pentru seminţele sale bogate în proteină, care se folosesc în alimentaţia oamenilor sau ca furaj concentrat pentru animale.
În alimentaţie, boabele verzi sau ajunse la maturitate, proaspete sau conservate, având o valoare nutritivă ridicată şi însuşiri gustative plăcute, servesc la prepararea unui sortiment bogat de preparate culinare. Deosebit de valoroase sunt conservele obţinute din boabele verzi de mazăre sau preparatele sub formă de supe sau piure. Făina obţinută din măcinarea boabelor mature se poate folosi în proporţie de 5-10% în amestec cu făina de grâu la prepararea pâinii cu valoare alimentară mai ridicată.

În hrana animalelor, boabele de mazăre întregi sau uruite constituie un nutreţ foarte valoros mai ales în amestec cu alte concentrate pentru ridicarea conţinutului proteic al raţiilor furajere.
Singure sau în amestec cu o cereală (formând borceagul), plantele de mazăre se pot folosi în hrana animalelor ca masă verde, fân sau siloz.

Produsele secundare (tulpinile-vrejii şi tecile păstăilor) conţin până la 10% proteine (de circa trei ori mai mult decât paiele şi pleava cerealelor) şi se folosesc ca furaj, mai ales pentru ovine.
Părăsind terenul devreme şi lăsând solul bogat în azot, suficient de reavăn pentru a fi lucrat în condiţii bune, curat de buruieni, fără resturi vegetale, mazărea este o excelentă premergătoare pentru majoritatea culturilor şi în special pentru grâul de toamnă.