top of page

Asolamentele – eficiență în măsurile conservative si regenerative din agricultură

Implicarea asolamentelor în eficiența sistemelor conservative și regenerative din agricultură este determinată de influența complexă a acestora asupra fertilității solului și productivității culturilor vegetale. Este dovedit eficient în toate sistemele de agricultură, de la cele intensiv sustenabile la cele regenerative, asolamentul ca alternare sau rotație a culturilor agricole în timp și spațiu are în prezent statutul unei legi agronomice de bază, cu conținut și eficiență, cu specific și valabilitate pentru multipla diversitate de condiții naturale și antropice din agricultură.


Principii de bază la alcătuirea asolamentelor vegetale pentru sistemele regenerative, legătura cu fertilitatea și reconstrucția acesteia


– Asigurarea diversității culturilor în timp și spațiu într-o biodiversitate mare la nivel spațial, de mediu agricol și economic (fermă, localitate, etc.). Culturile agricole care alternează în asolament pot fi diferențiate ca specie botanică, cu însușiri biologice diferențiate ce pot alterna în timp și spațiu, caracteristicile vegetale ca masă de acoperire, înrădăcinare cu referire la penetrarea în sol, resturi vegetale după culturi etc. Este stringentă ca încadrare în rotații a unor specii ameliorative (de regulă, leguminoase sau asocierile acestora cu graminee perene) sau în scopuri strict conservative și regenerative, prin schimbarea modului de folosință din arabil în natural (pășuni și fânețe). Astfel, asolamentul poate completa și susține aportul fertilizanților organici și organominerali în modelarea MOS și COS ale solului.


– Susținerea bilanțului humic și nedeficitar în COS, a humificării prin compensarea pierderilor de materie organică ale solului datorate mineralizării, dar și altor factori, (cum ar fi eroziunea în diverse forme și cauze). Aici peste asolamente, dar cu includerea și a aportului acestora, fertilizările organice și organominerale sunt cu eficiență mare, prin aplicarea de gunoi animalier, resturi vegetale prelucrate, composturi, îngrășăminte verzi etc. Acestui aport energetic pentru sol și asolamente se adaugă un circuit de nutrienți din alte resurse ponderat minerale, în completare și sub efect de potențare din partea aportului resurselor humifere.


– Aportul de energie prin fertilizarea organică și organominerală, prin asolamente raționale, la care se adaugă un echilibru în saturarea asolamentelor ponderat prin prășitoare, cu rolul de temporizare în asolament a disturbanței solului prin lucrări excesive care constituie în ansamblu măsuri prin care asolamentele contribuie la reducerea impactului negativ al secetelor pedologice, la economisirea și conservarea apelor în sol, la reducerea efectelor eroziunii solului.


– Circuitul nutrienților în asolament se conduce rațional, iar folosirea îngrășămintelor cu N se raționalizează special, pentru control și utilizarea a acțiunilor fitosanitare, pentru reducerea cantităților de pesticide, folosind măsuri de integrare a intervențiilor în baza evaluării simptomelor și reglare a combaterii.


– În contextul efectelor schimbărilor climatice, se acordă o atenție mare gradului de acoperire a solului cu resturile vegetale vii sau reziduale, cunoscându-se că alternarea culturilor de bază, dar și a celor succesive în asolament determină o utilizarea mai bună a apei în sol și asigură concomitent o sursă de hrană microflorei solului ce îi conferă o funcționalitate acesteia.


Alte recomandări

  • La realizarea asolamentelor și alternarea culturilor se ține cont și de calitatea și efectul culturilor “bune premergătoare” care condiționează amplasamente care valorifică această însușire (cu producții ce pot fi superioare cantitativ și calitativ, cu eficiență remarcată concomitent și în fertilitate și efecte regenerative).


  • În variantele promovării componentelor fertilizante organice se atenționează măsurile care prevăd o dimensionare corectă de completare cu sortimente minerale a sistemului de fertilizare ce favorizează pe substrat organic productivitate la culturi, protecția fertilității și potențare în sinteza humusului.


  • Schimbarea unui mod de folosință degradat și nerentabil se face prin altul conservativ sau cu șanse regenerative.


Asolamentele și rotațiile culturilor s-au studiat și promovat prioritar, alături de temele lucrărilor solului și fertilizării în experiențele de lungă durată și s-au confirmat avantajele folosirii lor în toate sistemele de agricultură.



Comments


Abonare la noutăți

Mulțumim

©2021 AGRIM, Fundația READ

bottom of page