Rezultatele de producție din experiențele de lungă durată cu îngrășăminte, confirmate de nivelul producțiilor de cereale (grâu, orz) și rapiță obținute în mai multe zone din țara noastră evidențiază rolul factorului nutriție-fertilizare în realizarea constantă a rezultatelor pozitive și a evoluției acestora în ultimii ani.
Pe lângă dependența semnificativă de dozele NP sau NPK, de interacțiunile realizate, au intervenit și alți factori, mai ales cel climatic, cu precădere prin precipitații și repartizarea lor, în realizarea cantitativă și calitativă a producției de boabe. De aceea, cu considerentul că relația, dependența și chiar optimizarea agrochimică în sistemul sol-plantă nu este definitivă și constantă în fiecare ciclu de vegetație, cadrul de realizare a acesteia, teoretic și practic (tehnologic) trebuie perfecționat pe multiple planuri.
În contextul optimizării sistemelor de fertilizare, pentru culturile de toamnă de mare importanță sunt în primul rând exigențele acestor culturi față de condițiile de sol și fertilitate care se poate concretiza prin specificul cerințelor pedoagrochimice și de nutriție (tabelul 1.).
Tabelul 1.
Cerințele pedoagrochimice și de nutriție ale speciilor cultivate toamna
Modelarea agrochimică a solului: pentru amplasarea acestor culturi și obținerea de rezultate semnificative include:
1. Activități de informare și pregătire tehnologică:
- Informații minime și/sau aprofundate prin cartarea agrochimică, indicii principali, pH, Humus, IN, P, K, eventual, rezerve – N – mineral;
- Procurare sămânță la soiuri productive, zonate; tratare semințe;
- Lucrările solului – arături superficiale, diferite pentru încorporarea resturilor vegetale și fertilizanților de bază sau no-tillage la soluri pretabile;
- Realizarea de pat germinativ corespunzător.
2. Activități amendare – fertilizare:
Amendarea solurilor acide:
- Totală: periodică la 5-6 ani; Luvisoluri, pH < 5,8; V<75% și > 0,3-0,4 m.e. Al-mobil. Amendamente – CaCO3 – 4-5t/ha; terracalco – 0,8-1t/ha;
- De întreținere: 250-300kg CaCO3/ha, an; 150-250kg terracalco/an.
- Preventiv: în fertilizările faziale: nitrocalcar, uree, eventual UAN diluat.
Fertilizare:
Note specifice:
Grâu:
- Promovare NPK; NPK+(S,Mg) pentru asigurarea elementelor de productivitate, calitate, perioade critice – începând cu înflorirea la coacerea în lapte ceară;
- Fertilizările faziale, de regulă, promovate în două etape: fertilizarea fazială pe fond optimal aplicat solului, poate preveni dereglări de nutriţie iar cu tratamentele fitosanitare realizează prevenirea bolilor foliare şi ale spicului.
Orz:
- Mai sensibil decât la grâu, aplicarea azotului şi raportul N:P controlează sporul de producţie şi de proteină la unitatea de suprafaţă, parcurgerii sezonului rece şi prevenirea căderii plantelor.
Rapiţă:
- Fertilizarea echilibrată NPK susţine activ nutriţia, previne excesul de N (dăunător calităţii şi parcurgerii perioadei reci).
- Fertilizarea foliară (pe fondul celei la sol), cu produse ce conţin microelemente, aminoacizi şi biostimulatori susţine enzimatic metabolismul şi fotosinteza.
Modelarea propusă, la culturile ce se însămânţează toamna, vizează, pe lângă productivitatea tehnică şi economică a solurilor şi plantelor, implementarea unor sisteme sustenabile, controlate, cu protecţie a sistemului sol-plantă şi a mediului.
コメント