top of page
Poza scriitoruluiAGRIM USAMV Cluj-Napoca

Strategia industriei europene de semințe – AISR x ESA, 2018

Actualizată în: 15 mar. 2021

In perioada 7-9 octombrie 2018, AISR a participat la intalnirea anuala a asociatiei European Seeds Association (ESA) organizata in acest an la Madrid, Spania.

Alianta Industriei Semintelor din Romania este incepand cu anul 2013 membra ESA si a participat la toate reuniunile, la grupurile de lucru pe specii, luand contact cu principalele asociatii membre ESA si colaborand pe programele si obiectivele elaborate de ESA. Toate asociatiile europene preiau din agenda ESA diverse actiuni pe care le implementeaza in cursul anului urmator, in functie de specificul fiecarei tari.

La meetingul din acest an au participat aproximativ 1.050 specialisti, dealeri, multiplicatori, amelioratori, comercianti si invitati de la asociatii nationale de seminte. Au fost reprezentante toate statele membre UE, precum si: USA, Argentina, Canada, Chile, Israel, Rusia, Brazilia, India, China, Japonia, Noua Zeelanda, Australia, Turcia, Maroc,Taiwan, Uruguai, Coreea de Sud, Belarus, Lituania, Liban, Letonia, in total fiind prezente peste 40 de tari.

Pe parcursul meetingului au avut loc: Adunarea Generală, Intalnirea asociatiilor de semințe, Adunarea secretarilor generali, prezentari pe Secțiuni la Cereale și legume, Porumb, Oleaginoase,Plante furajere și ierburi de agreement, Legume și plante ornamentale, Cartofi. ESA a revizuit cu acest prilej strategia pana in 2020 și a evaluat realizările, tinand cont si de posibilitatea aparitiei de noi probleme in industria de seminte.

Construirea de coaliții cu țări terțe, cu referire speciala spre Africa, precum și cu lanțurile agroalimentare mai largi ale UE și ale celorlalte țări vor fi urmărite ca o prioritate.

ESA va continua in 2019 campania de informare și promovare a inovării privind ameliorarea plantelor, inceputa la finele anului 2017, obiectivul rămânand acela de a realiza un mediu politic și de reglementare care să promoveze și să permită utilizarea inovațiilor in ameliorarea plantelor.

ESA va continua să conducă și să coordoneze toate eforturile relevante la nivel European. Ca un element principal, se propune schimbarea denumirii asociației de la ESA la „Euroseeds“. Cercetarea este obiectivul principal al ESA care doreste sa se asigure că știința plantelor, ameliorarea și inovarea sunt menținute ca prioritate. In ceeace priveste certificarea semințelor de bază, aceasta se va face sub supraveghere oficială si sunt necesare unele modificari ale directivelor relevante pentru comercializarea semințelor, ce vor fi introduse în legislația UE. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Un obiectiv important al ESA este comunicarea referitoare la “Plant Breeding Innovation-PBI” (Inovarea in ameliorarea plantelor), care asigura o prezența active in media, într-o manieră coerentă.

In baza acestei campanii, AISR sub egida ESA si ASAS, a organizat in parteneriat cu Ambasada SUA la Bucuresti, ASAS si asociatiile ABR si APPR, in luna septembrie 2018 Conferinta” Inovatiile in ameliorarea plantelor – o noua cale spre agricultura moderna”.

Campania „EmbracingNature”, “ sa iubim natura” la care AISR este partener din 2017, va deveni sinonim pentru sectorul de ameliorare a plantelor din Europa.

Un eveniment important organizat de ESA a fost ” Fascination Plant Day 2018”, care s-a derulat in 52 de tari in cadrul a peste 1.000 de evenimente.

S-a discutat faptul ca politica de dezvoltare și măsurile aferente, au devenit o prioritate politică a UE, susținute de angajamente financiare semnificative, din care multe părți sunt legate de sectorul agricol. ESA va dezvolta o poziționare consecventă a sectorului european și se va angaja în discuții relevante, în cooperarea cu parteneri din regiuni / țări relevante (AFSTA).

Au fost deschise 35 de standuri expozitionale pe parcursul desfasurarii Meetingului,iar dintre expozanti amintim: ABS;Agathos & Atlas Seedtechnology;Agronomix Software Inc.; Akyurek Technology; Ball-Coleman; BASF;BAYER;Bühler Group;Cetec Industrie;Cimbria;Dupont – Pioneer;Skiold Damas A/S; Germains Seed Technology; Herding GmbH;Hoopman equipment & engineering;Legume Technology;Nelson Seed Development AB;Petkus Technologie;Phenome Networks Ltd;Reiter Seed;Satake;SMAG;Syngenta Crop Protection AG;UPOV;Westrup si Corteva care a sustinut in noua sa formula derularea evenimentului. “Campania #EmbracingNature” – Media si Comunicare” a avut un loc important in cadrul evenimentului. Cu aproape 1.000 de participanți, reuniunea anuală a oferit o oportunitate de a crește vizibilitatea online a sectorului semințelor și a pus campania #EmbracingNature in lumina reflectoarelor. Activitățile de social media au avut drept scop angajarea participanțiilor, de a face legătura cu publicul extern interesat, oferind în același timp indicii și instantanee pe mai multe subiecte care fac obiectul reuniunilor. Participanții din peste 40 de țări din întreaga lume au urmarit discuțiile pe teme din secțiuni în cadrul reuniunilor.

La colțul #EmbracingNature care a oferit participanților o zonă „socială și de distracție” de a interacționa și împărtăși experiențele lor pe social media, AISR a acordat un scurt interviu privind importanta ameliorarii soiurilor si a inovatiilor pentru fermierii romani. A fost inclus un fundal „Inovație în cizme de cauciuc”, unelte, iarbă falsă și cizme colorate. Participanții au fost încurajați să facă poze cu cizme colorate pe fundal și sa posteze pe canalele lor de social media, arătând sprijinul campaniei. Mesajele de campanie au abordat trei domenii cheie cheie: calitatea alimentelor, asigurarea aprovizionării cu alimente și o agricultura eficienta din punct de vedere a resurselor. ESA lucrează la punerea în aplicare a subiectelor suplimentare, cum ar fi biodiversitatea, schimbările climatice și lanțul de aprovizionare, pentru a face o campanie chiar mai largă si mai atrăgătoare pentru un public mai larg.

In anul 2019 meetingul ESA va avea loc la Stockholm. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

1 afișare0 comentarii

Comments


bottom of page