image

Reprezentanți din industria alimentară: ”Nu ne-a făcut pandemia rău cât ne-au făcut procedurile”

Industria agroalimentară, la fel ca multe alte sectoare, a avut mult de suferit în ultimul an de pe urma pandemiei și a măsurilor restrictive impuse de autorități. Reprezentanții industriei spun, însă, că nu pandemia le-a făcut atât de mult rău, ci unele proceduri ilogice impuse de autorități. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a discutat despre acest subiect cu președintele APRIL, Dorin Cojocaru, și președintele SINDALIMENTA, Dragoș Frumosu.
”Industria alimentară nu a mai avut un dialog coerent cu Ministerul Agriculturii din 2015. Dialog coerent înseamnă că mă asculți, mă consulți, dar pui și în aplicare. Găsim împreună soluții și strategii, dar le și aplicăm, nu doar ne întâlnim, bem cafeaua, ne batem pe umăr și gata.
Noi suntem oameni de afaceri, pragmatici. Vrem lucruri pragmatice, vrem o previziune clară la ce se va întâmpla. Pandemia nu ne-a făcut atât de mult rău cât ne-au făcut anumite proceduri, anumite interdicții ilogice medical. Păi dacă tu știi că măsura pe care o iau nu se poate aplica la specificul poporului român, că e mai latin, nu respectă regulile… Dacă o măsură luată nu dă rezultate, o schimb. Sau persist în greșeală?”, a precizat președintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru.
În ceea ce privește o redresare a sectorului agroalimentar, reprezentanții industriei nu se arată prea optimiști. Aceștia spun că dacă nu va exista un consens național cu privire la o strategie pe termen lung, lucrurile nu se vor putea îmbunătăți.
”Eu nu mai cred într-o redresare decât în condițiile în care vor exista niște strategii aprobate de întreaga clasă politică și respectate, indiferent că în 4 ani de zile se schimbă cinci miniștri ai agriculturii și zece secretari de stat. Dacă se face lucrul acesta, este un prim pas. (…) De 30 de ani s-au împrumutat sume uriașe de bani despre care nu știm unde sau dus”, a adăugat și Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA.

Atribuire:

Ionuț Fîntînă

, Stiri agricole – AGROTV

Salt la sursă