image

Rolul fermierilor mici este unul esențial în dezvoltarea și conservarea satului românesc

Salt la sursă
Author:

agrimanet

– Stiri Agricole – Agrimanet

Cooperativa Agricolă Bovi Someș – o șansă de dezvoltare a fermelor mici și mijlocii

Fermierul Ionuț, medic veterinar, crește 45 de vaci de lapte și lucrează 60 de hectare, o fermă de dimensiune medie de vaci de lapte din Jibou, parte a Cooperativei Agricole Bovi Someș. În medie, produce 400-450 de litri de lapte pe zi și primește 1,56 de lei per litru de lapte. Toți din cooperativa Bovi Someș primesc aceeași sumă de bani pentru lapte, făcându-se o medie a prețului între cele două fabrici unde livrează laptele.

Fermierii propun acordarea subvenției pe bază de performanță, și nu pe cap de animal. “Fermierii investesc mult în materialul genetic și hrana de calitate tocmai pentru a obține o productivitate mai mare. Astfel, ar trebui încurajați fermierii care urmăresc performanța, în detrimentul acelora care încasează subvenția doar pe simplul fapt că dețin un anumit număr de animale”, afirmă europarlamentarul Daniel Buda.

Cooperativa Bovi Someș a fost înființată în 2014, are 30 de membri, toți fiind fermieri mici și mijlocii. Cea mai mică exploatație deține 8 vaci, iar cea mai mare fermă are 100 de vaci. Cooperativa livrează 5000 de litri de lapte zilnic. “Din păcate, în discuțiile pe care le-am avut cu fermierul, acesta îmi spunea că e dificil procesul de colectare a laptelui deoarece cisterna este de dimensiuni mari și nu încape în curțile mici ale oamenilor. În cadrul cooperativei, au contractat o firmă de transport care facilitează colectarea laptelui”, mai spune Daniel Buda.

Rolul fermierilor mici este unul esențial în dezvoltarea și conservarea satului românesc

Avantajele apartenenței la cooperativă sunt mari. Astfel, fermierii au garanția colectării laptelui, șrotului, cumpără în comun pesticide și alte substanțe de care au nevoie la un preț bun, iar cheltuielile se împart în mod egal. În viitor, vor să atragă fonduri europene pentru o hală de stocare a furajelor.

“Sigur, problemele sunt multiple! În primul rând, lipsa forței de munca i-a obligat pe mulți să își închidă fermele. Prețul de cost ridicat al furajelor, ca urmare a lipsei unei game de utilaje performante, furturile din câmp și distrugerile făcute de cei fără un dram de minte care merg cu căruța în tarlaua de porumb cât e ea de lungă, gunoaiele menajere care îți îneacă presa de balotat și uneori și vaca, lipsa informațiilor despre noile tehnologii de cultură a plantelor, deoarece nimeni de prin instituțiile de specialitate nu își miscă fundul de prin birouri să coboare în ferme, acolo unde se duce greul în agricultură, sunt doar câteva minuscule exemple de dificultăți întâmpinate în acest sector! Noroc cu banii din SCZ , deoarece cu acești bani reușesc si ei să se mai “utilize”. Rolul fermierilor mici este unul esențial în dezvoltarea și conservarea mediului rural. În același timp însă, trebuie să se înțeleagă că fără asociere, fără să își adapteze cunoștințele despre rațiile furajere, tehnologii noi apărute în sector, nu vor reuși! Îi felicit pe cei de la Cooperativa Agricolă Bovi Someș pentru modelul de bună practică și pentru faptul că au înțeles că doar prin asociere pot obține performanțe în agricultură”, incheie pledoaria pentru asociere eurodeputatul Daniel Buda.

sursa foto Daniel Buda
Articolul Rolul fermierilor mici este unul esențial în dezvoltarea și conservarea satului românesc apare prima dată în Agrimanet.

aprilie 8, 2021