Agricultura sustenabilă se asociază cu utilizarea rațională a îngrășămintelor și cu un management real al acestei activități. În consecința acestui concept, se pune în valoare potențialul productiv al solurilor și culturilor, se realizează eficiența economică a fermelor într-un mediu înconjurător echilibrat și protejat.
Pentru condițiile anului 2020, cu un deficit de umiditate în sol, sunt necesare activități și demersuri care pot atribui fertilizărilor un conținut sustenabil, cum sunt: adaptabilitate și flexibilitate cu condițiile de sol și cerințele nutritive ale genotipurilor, prevenirea stărilor extreme ale aprovizionării și nutriției prin adoptarea de doze moderate și echilibrate între nutrienți, tehnologii de aplicare cu încorporare bună și plasament util în volumul edafic, dar apropiate sistemului radicular (localizat), promovarea sortimentelor lichide cu N (cum este UAN-ul) în fertilizările faziale ce dețin o eficiență sporită față de cele solide și nu în ultimul rând lucrări de bază și de întreținere cu efecte în economia resurselor de apă.
Pentru campania de primăvară, dar și pentru vară-toamnă, portofoliul fertilizanților este diversificat.In conditiile actuale cand se sustin prin toate mijloacele produsele fabricate in Romania, agricultura romaneasca are un rol prioritar si trebuie sa stea in atentia celor in masura a o gestiona de o maniera sustenabila. Iar daca vorbim de inputurile utilizate in Romania, sunt , la ora actuala produse in Romania si in buna masura pentru piata romaneasca ( peste 80%) ingrasaminte chimice care provin din materie prima de calitate, din surse naturale. Acestea sunt: