image

UAN – fertilizant lichid cu azot, utilizare în agricultură

Produsul fertilizant lichid de tip UAN (URAN) este o soluție apoasă care deține 32% N-total (15,5% din AN și 16,5% din uree). Valoarea fertilizantă decurge din conținutul ridicat de substanță activă, din caracterul solubil al acesteia și stabilitatea soluției obținute prin dizolvarea AN și ureei, fără riscul de cristalizare la păstrare și manipulare, la temperaturi mai mari de 0°C. Soluția fertilizantă de aplicat are un pH de 7,5 ± 0,5.

Pretabilitatea folosirii în agricultură: UAN are aplicări multiple cu încorporare în sol (la concentrații de 32%), dar și foliar (în diluții la 1,5-2% N-total în soluția de aplicat):

1. Se utilizează cu bune rezultate la pregătirea patului germinativ, pe miriști, la concentrația specifică de 32% N, încorporat prin arături la 20-22 cm sau chiar mai superficiale. Eficiența aplicării UAN-ului în această tehnologie sporește dacă se distribuie uniform peste resturile vegetale ale culturii premergătoare recoltate (mărunțite la 5-8 cm), întrucât o astfel de măsură mărește viteza descompunerii materiei vegetale, redresează raportul C/N din aceasta și favorizează o humificare de calitate. Se urmărește aici o bună încorporare a combinației îngrășământului cu resturile vegetale, uniformitatea lucrării și o dozare a fertilizantului la 40-60 kg s.a. N/ha (100-150 l/ha). Această aplicare se poate realiza prin împrăștiere pe toată suprafața cu echipamentele de erbicidat sau cele pentru tratamentele fitosanitare dotate anticoroziv.

2. Utilizarea mai frecventă se referă la aplicarea acestui fertilizant lichid cu N, fazial-suplimentar, între rândurile de prășitoare la majoritatea culturilor de primăvară, fără diluție concomitent cu lucrările mecanice de întreținere prin echiparea tractorului și cultivatoarelor cu rezervoare și conducte dotate anticoroziv. În această alternativă, dacă fertilizarea de bază s-a realizat normal prin sortimente NPK sau NP echilibrate, se poate aplica UAN la nivelul dozelor de 60-70 kg N s.a./ha (200-250 l/ha). Într-o asemenea alternativă tehnologică, efectul aplicării UAN-ului ca fertilizant fazial poate avea rezultat similar cu cel al aplicării altor sortimente cu N, solide și granulate (AN, CAN, uree) (tabelul anexat).

Tabel: Efectul aplicării faziale uree/UAN – porumb P9903 – 2019

Fertilizare bază + fazială

N60P60K60   + N70

Producții

t/ha                         %

N-mineral (0-40 cm)*

kg/ha

           NPK     +  uree gran. 11,2                         100 247
          NPK  +  uree + neem oil 11,1                          99 197
           NPK      + uree + DMPP 12,5                          112 239
           NPK     + UAN – 32% 10,9                          97 339
           NPK  + UAN+tiosulfat 11,3                          101 259

3. La aplicarea foliară a UAN-ului, pe semănăturile de cereale păioase (8-10% UAN din soluția de erbicidat) sau pe alte culturi, diluțiile UAN-ului trebuie asigurate ca soluțiile utilizate să dețină o concentrație de cel mult 1,5-2% N. Dacă se recurge la aplicarea prin fertirigare, în mod identic, soluția ce ajunge pe plante nu trebuie să depășească 2% N.

Avantajele aplicării UAN-ului în sisteme de fertilizare se datorează coeficientului de utilizare a substanței active peste cel al azotului din îngrășămintele solide, costuri de producție, manipulare, administrare scăzute, precizie în tehnologie și dozare și folosire în mai multe alternative de aplicare.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.