Conferința PRIA Agriculture și Gala Fermierilor Români din Transilvania - 8 mai, 2019, la Grand Hotel Napoca

Fermierii români din Transilvania vor fi premiați în cadrul Conferinței PRIA Agriculture care va avea loc la Cluj-Napoca în 8 maie 2019, la Grand Hotel Napoca, sala Viena, începând cu ora 9,30, organizată de PRIAevents. Ne-am bucura să dați curs invitației noastre și, astfel, să recunoaștem împreună eforturile făcute de fermierii români pentru agricultura din țara noastră.

Conferința PRIA Agriculture și PRIA Gala Fermierilor Români din Transilvania este un eveniment important pentru agricultură și reprezintă o reală platformă de dezbatere între fermieri, autorități, și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector.

În cadrul acesteia vom recunoaște eforturile și contribuția fermierilor români ce au investit multă muncă, resurse și experiența lor de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea sau menținerea agriculturii României pe un loc bun în UE. Au investit cunoștințe și energie pentru agricultura românească – motor extrem de important al economiei tării noastre. De asemenea, vom recunoaște meritele cercetătorilor și al celor care au avut un aport important pentru agricultura noastră.

Haideți să recunoaștem împreună eforturile făcute de fermierii români pentru agricultura din țara noastră!

Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Uniunea Europeană alocă un buget mare și o atenție deosebită acestui sector. De aceea, politica agricolă comună (PAC) consolidează competitivitatea și sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plăți directe fermierilor și prin măsuri de piață, și finanțează programele dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.

 

Agricultura este ramura care contribuie la creșterea economică a țării noastre. România a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeană, de asemenea apicultura ocupa un loc fruntaș, sectorul viticol și nu numai.

Potențialul României în sectorul agricol este foarte mare și încă există loc de crestere. În continuare vom vedea probleme cu care ne confruntăm, dar și soluții sau sugestii pentru a exista o creștere esențială a agriculturii românești.

Foarte important este să vedem cum putem beneficia de PAC după 2020, cum atragem mai multe fonduri europene, cum avem rezultate bune, constante și sustenabilitate, cum creștem agricultura României.

Participați la cea mai importantă conferintă, cu festivitate de premiere pentru fermieri, destinată agriculturii în Cluj, dezbateți cele mai importante teme pentru agricultura României alături de fermieri, reprezentanți ai autorităților și presă.

Tematica:

 • Cum va arăta Politica Agricolă Comună după anul 2020?
 • PNDR și dezvoltarea agriculturii României
 • Cum realizăm creşterea absorbţiei fondurilor europene? Cum pot ajuta bancile, societățile de leasing și fondurile de garantare la creșterea absorbției fondurilor UE? Care este rolul fondurilor de investiții destinate agriculturii?
 • Activitatea agențiilor AFIR și APIA care au un rol esenţial în aplicarea Politicii Agricole Comune. Ce măsuri se vor deschide în acest an? Ce sume sunt alocate fiecăreia?
 • Cadastrul național. Cum ar trebui să arate legea fondului funciar? De când se va face identificarea şi delimitarea tuturor parcelelor agricole obligatoriu pe baza datelor cadastrale? Ce ar trebui schimbat la legea care a liberalizat piața funciară?
 • Legea risipei alimentare. Cum se va aplica ea în România? Ce spun autoritățile? Dar toate celelalte părți implicate?
 • Cum funcționează lanțul dintre producători, procesatori și retaileri
 • Ce are trebui să aibă în vedere fermierii sau cooperativele atunci când se gândesc să stabilească parteneriate cu rețelele comerciale?
 • Importanța produselor romanești în strategia retailerilor. Ce trebuie să știe partenerii locali ai rețelelor comerciale pentru a avea cat mai multe produse prezente la raft? Cum pot avea o colaborare de lungă durată și fructuoasă?
 • Care este strategia privind cercetarea pe termen lung?
 • Sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole, ferme de animale, fructe și legume sau pajiști și pășuni?
 • Diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor agricole; extinderea la nivel național sau internațional
 • Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri în agricultură;
 • Ajutoarele de stat in agricultură – cine poate beneficia de ele? Ce subvenții primesc fermierii români pentru Campania 2020?
 • Norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune.

 

 

AGENDA:

9,30 – 10.00 – Înregistrarea participanţilor

10.00 – 12.30CREȘTEREA POTENȚIALULUI AGRICOL AL ROMÂNIEI – Sesiune de prezentări

Lectori invitați:

Emil BOC – Primarul Municipiului Cluj-Napoca

Istvan Valentin VAKAR – Vicepreședinte, Consiliul Județean Cluj

Floricel DIMA– Subsecretar de Stat, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Valeriu TABĂRĂ – Președinte ASAS/Fost Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Felix ARION – General Manager, Agro Transilvania Cluster

Sorin CIPLEA – Vicepreședinte, Cooperativa Agricola Lunca Somesului Mic

Nicolae TRITEAN – Director, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Turda

Roxana VIDICAN– Decan,  Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca

Ioan MERCA– Director Executiv,  Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Cluj  (APIA Cluj) Stefan DIMITRIU – Președinte, Camera de Comerț și Industrie Cluj

12.30 – 13.00 – Sesiune de Q&A si concluzii

13.00 – 14.00 – Networking Coffee Break