Cuprins
1 ÎNGRĂȘĂMINTELE LICHIDE – MOTIVAȚIA UTILIZĂRII CA EFICIENȚĂ ȘI COSTURI DE PRODUCȚIE 2 1.1 MOTIVAȚIA ABORDĂRII ȘI UTILIZĂRII 2 1.2 CLASIFICAREA ÎNGRĂȘĂMINTELOR LICHIDE 2 2 ÎNGRĂȘĂMINTE LICHIDE CU N 4 2.1 CLASIFICAREA ÎNGRĂȘĂMINTELOR LICHIDE CU N 4 2.2 ÎNGRĂȘĂMINTE LICHIDE CU N OMOLOGATE ÎN ROMÂNIA. 4 3 UAN-32 FERTILIZANT LICHID CU N PENTRU AGRICULTURĂ 6 3.1 COMPOZIȚIA UAN-32. CARACTERISTICI TEHNICE-CHIMICE ȘI FIZICE. 6 3.2 UAN-32 RESURSĂ DE N PENTRU SOL ȘI PLANTA 7 3.3 UAN-32 SUPORT EFICIENT AL NUTRIȚIEI CU N AL PLANTELOR 13 3.4 PRETABILITATEA UTILIZĂRII UAN-32 ÎN AGRICULTURĂ 14 3.5 APLICAREA SORTIMENTULUI UAN-32 LA CULTURI AGRICOLE 20 4 DOTĂRI TEHNICE PENTRU APLICAREA FERTILIZANTULUI UAN-32 29 4.1 SOLUȚII DE DEPOZITARE 29 4.2 SOLUȚII ȘI DOTARE PENTRU APLICARE LA CULTURI 30
Fragment din Capitolul 1:
Îngrășămintele lichide, diferențiate fizic, chimic și al modului de aplicare au mai multe avantaje ca efect, spor nutritiv, dar și economic:
dețin substanța activă dizolvată – solubilizată de regulă în apă, în soluții amoniacale dar la utilizare și în alți solvenți (inclusiv în substanțe pesticide- erbicide ș.a.).
starea dizolvată a s.a. asigură efect imediat dar și prelungit (la aplicări faziale repetate), consum semnificativ în plante până la 95-100% a s.a., cu pretabilitate de aplicare la majoritatea culturilor agricole.
aplicarea îngrășămintelor lichide – la sol sau foliar – beneficiază de tehnică adaptată dar care permite distribuții corecte, amplasamente eficiente, cu respectarea indicatorilor de uniformitate și mărime a dozelor, beneficiază astfel de tehnicitate în păstrare-manipulare-aplicare.
sunt mai avantajoase din punct de vedere economic întrucât producerea industrială a acestora se exclud fazele de concentrare, cristalizare, granulare și evident realizarea îngrășămintelor lichide conduce la un cost mai scăzut pe tona de substanță activă, cu cel puțin 30- 40%. Promovarea îngrășămintelor lichide în tehnologiile de fertilizare se înscrie în preocupările generale de scădere a consumurilor energetice în procesul de producere a îngrășămintelor pentru agricultură.
au de regulă, din punct de vedere tehnologic agricol, calitatea de produse integrate diferențiat în cadrul gestionării sistemelor de nutriție și fertilizare a culturii agricole și astfel le asigură calitatea eficienței într-o agricultura sustenabilă-durabilă. Contribuie la obținerea de producții vegetale mai mari, de calitate și cu rentabilitate reală.
Comments