top of page

Caravana seminarului „Ziua semințelor certificate” în anul 2018

Actualizată în: 15 mar. 2021

Caravana seminarelor începută în 2016, la CTS – Negrești, jud.Vaslui și continuată în 2017 la Brăila și Craiova, a ajuns în anul 2018 la Tg.Mureș, Botoșani și Slatina. Evenimentele au fost organizate de Alianța Industriei Semințelor din România în parteneriat cu Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor București (LCCSMS) și Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semințelor și Materialului Saditor ( ITCSMS – uri ), precum și cu ISTIS și CTS-urile zonale.


La eveniment au participat în acest an în toate locațiile autorități locale (direcții agricole și fitosanitare, APIA, AFIR, ITCSMS-uri).

AISR – director Antonia Ivașcu, organizatorul și moderatorul evenimentului a prezentat materialul intitulat: „BENEFICIILE UTILIZĂRII SEMINŢELOR CERTIFICATE”.

Au fost menționate obiectivele și acțiunile asociației, tendințele mondiale actuale în domeniul agriculturii și piață de semințe din Europa, precum și provocările ameliorării plantelor. Auditoriul a fost informat asupra celor mai importante acțiuni, colaborări și parteneriate, precum și proiecte dezvoltate de AISR în ultima perioadă. S-a insistat asupra testării soiurilor în România și a certificării de către LCCSMS și ITCSMS-uri, dar mai ales asupra atenționării fermierilor în momentul în care achiziționează sămânța de la persoane neautorizate.

Despre semințe false

Antonia Ivașcu a arătat faptul că grupări infracționale care au că „obiect de activitate” producerea ilegală și contrafacerea semințelor în zonele cu activitate agricolă puternică, comercializează sămânță contrafăcută care nu corespunde indicilor cantitativi și calitativi pentru semănat. Prin utilizarea semințelor contrafăcute apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului și contaminarea mediului înconjurător. Au fost menționate însemnele speciale pe care le au sacii cu sămânța certificată, atenționându-se fermierii să nu se mai lase atrași și să achiziționeze semințele de la furnizori neautorizați mai ales datorită „prețului”. Au fost precizate cele mai importante motive pentru că fermierii să cumpere doar sămânța certificată, și anume puritatea, garanția certificării, asigurarea trasabilității, caracterele genetice noi ale soiurilor și hibrizilor, randamentul sporit.

LCCSMS

Din partea LCCSMS au prezentat la Tg.Mureș și Slatina managerul de calitate Adina Târziu și la Botoșani director Carmen Mitrea, care au vorbit participanților despre rolul și activitățile instituției, dar mai ales despre importanța certificării semințelor. Carmen Mitrea a răspuns la întrebările invitaților legate de etichetarea semințelor.

ISTIS

Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) a fost reprezentat de Director executiv Popescu Mihai, la Tg.Mureș și Slatina și Director tehnic, Alexandru Bran la Botoșani. Cei doi lectori au prezentat activitatea Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor care este autoritatea naționala în domeniul examinării noilor creații vegetale, în vederea înregistrării în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România. Înregistrarea soiurilor din speciile agricole și horticole în Catalogul oficial național permite cultivarea şi comercializarea lor pe teritoriul României și a statelor membre ale Uniunii Europene, institutul fiind unicul organ de specialitate al M.A.D.R. și răspunde de examinarea tehnică a soiurilor românești și străine. ISTIS elaborează metodologia și testează noile soiuri în vederea înregistrării lor, efectuează verificarea anuală a purității varietale a soiurilor  multiplicate, asigură conservarea probelor din colecția de referința, completează și este depozitarul Registrului soiurilor, redactează și publică anual oficial al soiurilor.

Tg. Mureș

La evenimentul Ziua Semințelor Certificate – Tg.Mureș, pe 17 octombrie, au participat peste 70 invitați, Consiliul Director fiind reprezentat de: Magda Dărac – Vicepreședinte, Andrei Marutescu –  Trezorier, Natalia Albu – Cenzor. Au fost prezente în sala autorități locale: Direcția Agricolă Mureș, APIA, ITCSMS Mureș, Albă, Cluj, Inspectoratul fitosanitar Mureș, CTS Luduș, Institutul de Pajiști Brașov. Discuțiile purtate în sala de către organizatori și fermieri au fost deosebit de interesante.

Botoșani

Evenimentul Ziua Semințelor Certificate la Botoșani a avut loc în dată de 26 octombrie, iar în sală au fost în jur de 90 de participanți. Consiliul Director a fost reprezentat de Magda Dărac – Vicepreședinte, iar că autorități locale au participat Direcția Agricolă Botoșani, APIA, reprezentanți ai ITCSMS Botoșani și Suceava, precum și ai CTS-urilor Rădăuți, Bacău, Tecuci, Mircea Vodă, Ovidiu. Directorul ITSCMS Botoșani a prezentat date asupra situației agricole în județ. Seminarul s-au dovedit a fi interactiv. Au luat cuvântul fermieri care au pus întrebări reprezentanților AISR, oficialităților și companiilor.

Slatina

Evenimentul Ziua Semințelor Certificate la Slatina a avut loc în dată de 7 noiembrie și a decurs în prezența a peste 110 invitați. Consiliul Director reprezentat de: Magda Dărac-Vicepreședinte; Andrei Marutescu – trezorier, în sala aflându-se 5 reprezentați zonali ai companiilor AISR, alături de Oficialități locale: Direcția Agricolă Olt, reprezentant APIA, reprezentanți ai ITCSMS Olt și Dolj, ITCSMS Olt a avut o intervenție cu prezentare de date a situației agricole în județ, iar SCDA Caracal a făcut o scurtă prezentare a situației stațiunii de cercetare și implicarea în obținerea de semințe certificate.

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal

UNCSV noul partener al AISR în colaborările cu fermierii a fost prezent cu mai mulți fermieri. AISR apreciază faptul că în total câteva sute de fermieri au interacționat cu organizatorii și s-au bucurat de noutățile prezentate în materiale de către lectorii din cadrul celor trei  seminare, această formă de diseminare a informațiilor dovedindu-se a fi deosebit de utilă.


6 afișări0 comentarii
bottom of page