top of page

Actualitatea managementului resturilor vegetale

Aceste produse au caracter rezidual de la culturile agricole, într-o mare diversitate și compoziție, ceea ce le asigură calitatea de resurse organice pentru sol, utile în evoluția favorabilă a humusului, a elementelor nutritive și a unui echilibru de mediu.


Indicatorii de calitate ai resturilor vegetale pot fi cei ai compoziției chimice și raportul C/N


  • Se cunosc valori mari ale N-ului la leguminoase È™i sfeclă de zahăr (>1%), scăzut la cereale (<1%), cel de P la valori minime (0,1-0,2%), iar K cu conÈ›inuturi conforme cu consumul plantelor în acest element, adică mai mari (>1%).

  • Raportul C/N este extrem de diferenÈ›iat după biologia culturii - < 25 la leguminoase È™i 90-100 la paiele de cereale, valori care prognozează eficienÈ›a diferită în descompunere È™i în formarea unui humus de calitate. De regulă, la valori reduse (< 25%) a raportului menÈ›ionat, descompunerea È™i humificarea este sau poate fi normală iar la valorile mai mari de 90, procesele solicită intervenÈ›ie antropică, tehnologică.


Efectele aplicării resturilor vegetale


  • Sporirea cantității È™i calității de materie organică È™i nutrienÈ›i din sol, modificări determinate prin descompunere diferenÈ›iată È™i după compoziÈ›ie È™i raport C/N

  • Implicare în regimul hidric È™i al apei accesibile: încorporate în sol sau la suprafaÈ›a acestuia (ca mulci), solurile reÈ›in apa, pot spori infiltraÈ›ia, inclusiv cantitatea de apă accesibilă plantelor.

  • Reduc evapotranspiraÈ›ia solului. Evident că aplicate pe sol sau în sol, pot reduce evaporarea apei È™i pierderile de la suprafață. Evident că nivelul de încorporare sau afânare (prin aplicare) pot determina efectul de protecÈ›ia a solului din punct de vedere al reÈ›inerii apei.

  • PotenÈ›ează activitatea biologică din sol. Aceste reziduuri organice sunt hrană pentru biotica solului, precum È™i habitat pentru microorganisme, sporesc cantitativ È™i calitativ populaÈ›ia de microorganisme.

  • Moderarea temperaturii solului. Realizează o protecÈ›ie a suprafeÈ›ei solului de la incidenÈ›a razelor solare, efect util mai cu seamă în perioadele anului cu indicatori excesivi (în minus sau plus ai temperaturii).


Tehnologii de aplicare și încorporare a resturilor vegetale


Gestionarea reziduurilor vegetale se poate face printr-un management al acestora, realizat prin metode mecanice (de mărunțire și distribuire în teren), dar și agronomice (unde se poate interveni prin măsuri de îmbunătățire a funcțiilor acestora).


Cantitatea general previzibilă a resturilor vegetale la unitatea de suprafață, diversificată după planta cultivată, se consideră optimală în limitele de 6-10 t/ha (cu sau fără masa vegetală a culturilor de acoperire).


În principal, tehnologiile de aplicare și încorporare cu mai largă utilizare sunt:

  • MenÈ›inerea la suprafaÈ›a solului ca mijloc de prevenire a eroziunii (un tip de mulci) sau în sistemul de lucrări minime, cu sau fără lucrarea solului, prioritar pe terenurile în pantă, cu efecte de protecÈ›ie a solului, menÈ›inerea umidității, refacerea capacității de infiltrare a apei. Fiind cu amplasamente în zone expuse eroziunii, concomitent se pot realiza È™i alte lucrări cu specific antierozional.

  • Pentru sistemele regenerative È™i în general pentru condiÈ›iile din agricultura țării noastre, pretabilitatea mai mare a utilizării reziduurilor vegetale de la culturi prevede introducerea în sol a acestora, cu arătura de vară sau de toamnă, cu obiectivul principal de implicare a lor în bilanÈ›ul humic È™i nutritiv al solurilor, ca o componentă a măsurilor regenerative ale fertilității.


Această tehnologie are și mai multe cerințe de utilizare:

  • Pentru resturile vegetale cu conÈ›inut de N-total sub 1%, frecvent 0,4-0,5% È™i raport C/N > 50, cu conÈ›inuturi ridicate de celuloză, hemiceluloză, lignine, cu o încadrare în destrucÈ›ie È™i descompunere, ca È™i în humificare mai lentă – cum sunt paiele de cereale păioase, cocenii de porumb, tulpinile de floarea soarelui – toate acestea solicită procedee de redresare a raportului C/N prin aport È™i distribuÈ›ie uniformă în teren de 6-8 kg s.a. N È™i 3-4 kg s.a. P/ t de material vegetal de încorporat (celulozic), ceea ce se regăseÈ™te în 150 l UAN sau 150 kg CAN È™i AN, 120 kg uree/ha.

  • Pentru resturile vegetale cu conÈ›inut de N-total > 1% și raport C/N < 50, frecvent sub 25, unde se regăsesc frunzele È™i tulpinile de soia È™i alte leguminoase, frunzele de sfeclă de zahăr È™i furajeră, cu descompunere È™i încadrare în humificarea mai rapidă, aici nu se prevăd alte abordări în afara mărunÈ›irii È™i distribuÈ›iei uniforme.


Ambele tehnologii cer mărunțire fizică la 5-8 cm, distribuție uniformă în teren și încorporare cât mai bună în sol, cu uniformitate perfectă a lucrării de arătură.


Rezultate previzibile ale încorporării resturilor vegetale:


  • Solicitarea de promovare a resturilor vegetale printr-un management specific este susÈ›inută de cantitățile limitate de fertilizanÈ›i organici de proveniență animalieră È™i realitatea dovedită de ELDI de reducere sistematică a conÈ›inutului de MOS È™i COS prin exploatări convenÈ›ionale.

  • ÃŽn alternativa promovării resturilor vegetale cu conÈ›inut ridicat de C în defavoarea N-ului (celulozice), intervenÈ›ia ameliorării agrochimice cu N se face prevenind imobilizarea N din sol pe cale microbiologică, controlând în acest mod procesul descompunerii substanÈ›elor organice din resturile vegetale, cu prevenÈ›ia dereglărilor de nutriÈ›ie.

  • Date multianuale susÈ›in efectul regenerativ benefic asupra conÈ›inutului de humus, MOS, COS È™i N-organic datorat aplicării resturilor vegetale ca suport È™i componentă organică a fertilizării culturilor.


Abonare la noutăți

Mulțumim

©2021 AGRIM, FundaÈ›ia READ

bottom of page