top of page
  • Poza scriitoruluiAGRIM

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România - AIPROM

Actualizată în: 11 mar. 2021

AIPROM, a fost infiintata in 2002 si reprezinta companiile care dezvolta, formuleaza si reambaleaza produse pentru protectia plantelor. AIPROM reprezinta aproximativ 80% din piata de produse de protectia plantelor din Romania. Totodata, AIPROM este membra a Asociatiei Europene de Protectia Culturilor – ECPA. Initiativa „Time to change – Este timpul schimbarii!” reflectă ambiția industriei de a oferi soluții durabile la provocările agricole contemporane.


Misiunea Asociaţiei


AIPROM promoveaza utilizarea in siguranta a produselor de protectia plantelor in cadrul principiilor si normelor agriculturii durabile, printr-o abordare care sa imbine grija ecologica pentru un mediu divers si sanatos cu exigentele economice ale agriculturii.

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din România (AIPROM) are ca scop promovarea utilizarii responsabile a produselor pentru protectia plantelor in contextul agriculturii durabile, care combina respectul pentru sanatatea oamenilor cu grija pentru un mediu sanatos, satifacand totodata cererea pentru produsele agricole.


PRIORITĂȚI


OMOLOGAREA

In vederea aderarii sale la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa transpuna si implementeze legislatia UE referitoare la omologarea produselor de protectia plantelor. Un loc de frunte pe agenda noastra strategica il ocupa cadrul de omologare in conformitate cu sistemul UE si facem totul ca sa ne asiguram ca legislatia si initiativele industriei din domeniu optimizeaza sistemul roman de omologare si armonizarea cu sistemul european.AIPROM este recunoscuta ca partener de dialog al autoritatilor de reglementare in procesul de transpunere pragmatica, la timp si in mod corect a legislatiei UE din domeniul omologarii.


Cooperam deosebit de strans cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si cu Comisia Interministeriala pentru Omologarea Produselor Fitosanitare organizand seminarii comune si elaborand solutii reale la provocarile lansate de omologarea produselor pentru protectia plantelor. Principalul instrument legislativ european care reglementeaza activitatea industriei de protectia plantelor este Directiva 91/414/CE, transpusa in legislatia romaneasca prin Hotararile de Guvern 1559/2004, amendata prin HG 894/2005, HG 437/2005 si Ordinul Comun 421/687/832 al Ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor si Ministrului Sanatatii, care impun ca pentru fiecare si orice utilizare intentionata a produselor pentru protectia plantelor sa se dovedeasca, inainte ca produsul sa fie aprobat si utilizat, ca acesta nu prezinta nici un fel de risc inacceptabil pentru oameni si mediu. Elementul cheie în luarea deciziei este o evaluare stiintifica temeinica si independenta a oricarui posibil risc pe care l-ar putea presupune produsul.


AGRICULTURA DURABILA

AIPROM doreste sa fie motorul unei agriculturi durabile in Romania. AIPROM este pe deplin angajata într-o agricultura durabila, pentru o abordare logica care sa imbine grija ecologica pentru un mediu divers si sanatos cu exigentele economice ale agriculturii. AIPROM promoveaza agricultura durabila prin dezvoltarea de produse cu impact redus asupra mediului, prin incurajarea sistemului de agricultura integrata, prin angajarea in initiative voluntare, prin construirea dialogului de-a lungul intregului lant alimentar si sprijinirea instruirea si formarea fermierilor. AIPROM sprijina in intregime Managementul Integrat al Culturilor, un sistem de productie integrata a culturilor care are drept scop sprijinirea fermierilor in stabilirea echilibrului intre componentele economice, de mediu si sociale ale agriculturii durabile.


Managementul Integrat al Culturilor are o componenta educationala importanta si în felul acesta contribuie la imbunatatirea practicilor de protectie a culturilor.Suntem, de asemenea, convinsi ca sistemele de agricultura integrata care imbina metodele conventionale de protectie a culturilor cu inovatia tehnologica trebuie sa fie implementate in Romania pe o scara mai larga, pentru a deveni cat mai curand o practica curenta.


CALITATEA ALIMENTELOR SI SIGURANTA CONSUMATORULUI

Industria de protectia plantelor este pe deplin angajata in realizarea standardelor sistemului european de reglementare transpus in legislatia romaneasca. Siguranta alimentara este o responsabilitate comuna, iar AIPROM colaboreaza strans cu ceilalti actori din lantul alimentar pentru indeplinirea obiectivelor ce trebuie atinse de Romania in acest domeniu.


MEDIUL

AIPROM este angajata in dezvoltarea de produse eficiente pentru agricultura, dar care sa nu afecteze mediul inconjurator. Comercializarea si utilizarea produsele de protectia plantelor sunt strict reglementate si industria este angajata în respectarea standardelor stringente ale legislatiei UE si nationale.AIPROM organizeaza sistemul national de colectare si incinerare/valorificare a deseurilor de ambalaje de pesticide. Proiectul vizeaza atingerea obiectivelor nationale de valorificare sau incinerare a deseurilor de ambalaje de pesticide stabilite prin lege. Pledam in favoarea programelor care promoveaza transportul, depozitarea si utilizarea in mod responsabil a produselor de protectia plantelor pe intregul lor ciclu de viata, printr-o colaborare stransa cu firmele distribuitoare si cu fermierii romani.


COMUNICAREA

Ne straduim in permanenta sa imbunatatim modul in care sunt receptionate dezideratelor industriei de protectia plantelor din Romania. In vederea apropiatei integrari a Romaniei în UE, standardele si exigentele fermierilor romani si ale industriei de protectie a plantelor vor deveni tot mai ridicate. De aceea este foarte important ca noile modificari legislative si exigente publice sa fie comunicate cat mai curand industriei si fermierilor.AIPROM ii informeaza in mod activ fermierii, autoritatile de reglementare si mass media despre problemele cheie ale activitatii din domeniul protectiei plantelor.



CONTACT

Signature Residence Building, 41 E,

Barajul Arges, 2nd Floor, ap.16,

Sector 1, 014121,

București, România

Telefon: +40 21 231 95 64 Email: office@aiprom.ro


81 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

GLISSANDO

bottom of page