Primăvara devreme înseamnă pentru majoritatea pomicultorilor începutul sezonului de tăieri la pomi și arbuștii fructiferi.
În acest articol vor fi prezentate pe scurt diferențele dintre mugurii vegetativi și cei fructiferi la cele două specii semințoase.
Cunoașterea acestora și abilitatea de a-i deosebi reprezintă primii pași înspre a învăța modul corect de a efectua tăieri la pomi, deoarece poziția și dezvoltarea mugurilor vor determina numărul și locul tăierilor.
Mugurii pot fi împărțiți în varii categorii în funcție de diferite aspecte, aspecte precum poziționarea lor pe ramură, tipul de creștere pe care îl generează etc.
În funcție de poziționarea lor pe ramura există muguri terminali sau apicali și muguri laterali sau axilari (pentru că se găsesc la axila frunzelor).
Mugurii fructiferi pot da naștere atât la flori care se vor transforma în fructe dacă sunt polenizate și creșteri vegetative, pe când mugurii vegetivi dau naștere la frunze și creșteri vegetative.
Mugurii fructiferi dau naștere în cazul mărului și a părului până la 5-8 flori și unui număr similar de frunze.
Modul în care se execută tăierile influnețează în mod direct tipul de muguri care se vor forma pe ramuri în anii următori.
Pomii pot sa fie viguroși din cauza unor tăieri improprii sau a unei fertilizări iraționale, aspecte ce vor determina formarea unui număr mai mic de muguri fructiferi și prin urmare mai puține fructe.
Formarea mugurilor fructiferi începe imediat dupa legarea fructelor și prin noiembrie sunt vizibili și ușor de recunoscut, aceștia sunt mai mari, bombați, ușor rontunjiți la măr iar vârful lor nu este lipit de ramură, în schimb ce mugurii vegetativi sunt mici, ascuțiți cu vârful lipit de ramură.
Mugurii de la măr sunt pubescenți și prezintă un puf alb caracterstic, în timp ce la păr aceștia sunt glabri (fără pubescență) și sunt solzoși.
Cunoscând aceste detalii se va evita fie înlăturarea tuturor mugurilor fructiferi sau a lăsa un număr prea mic de muguri vegetativi, astfel fiind afectată producția de fructe pentru în anul actual sau în următorii 2-3 sau chiar mai mulți ani.
Descriere imagini:
1) mugur vegetativ la măr;
Profesor doctor Viorel MITRE și Drd. Sabin Molnar
Comments