Protecția integrată în măsurile conservativ-regenerative ale solului
- AGRIM USAMV Cluj-Napoca
- acum 2 zile
- 2 min de citit
Măsuri de combatere integrate – boli, dăunători, buruieni.
Sistemele agricole regenerative sunt abordări orientate, ca și multe alte practici din domeniu, spre o gestionare a agroecosistemelor pentru asigurarea unor productivități sporite, cu rezultate profitabile, securitate alimentară, îmbunătățind calitatea și protecția solului, în condițiile unui echilibru real al mediului înconjurător. Pornind de la impactul organismelor dăunătoare în tehnologiile agricole (boli, dăunători, buruieni), se pune permanent problema unui management al acestora și orientarea spre măsuri concentrate la reducerea pierderilor de recoltă și menținerea mediului de creștere a plantelor într-un echilibru al componentelor agroecosistemelor.
Se apreciază din cercetări anterioare că pierderile anuale ale producției vegetale cauzate de aceste organisme dăunătoare sunt de 25-40% din producție; culturile agricole și recoltele acestora sunt atacate de circa 8000-9000 de specii de organisme dăunătoare dintre care mai bine de 150 specii de fitofagi, numeroase organisme patogene și dăunători ai rezervelor alimentare, așa încât pierderile inițial estimate pot ajunge peste nivelul de 40% și chiar la culturi complet compromise.
Pentru reducerea acestor pierderi este evidentă necesitatea asigurării protecție fitosanitare a culturilor agricole, concomitent cu evitarea afectării mediului înconjurător. În acest cadru s-a elaborat Sistemul de protecție integrată care are menirea de reglare a funcționalității biocenozelor în baza relațiilor dintre plantă-organisme dăunătoare-tehnologii și mediu ambiant. În acest sistem se integrează deci măsurile de reducere a atacului acestor organisme cu toate tehnicile de control și de tehnologie incluse în creșterea și dezvoltarea plantelor.
În agricultura regenerativă se pot delimita condițiile specifice acestui management de combatere integrală a bolilor, dăunătorilor și buruienilor care decurg din conținutul practic al acestui sistem:
Optimizarea regimului materiei organice (MOS și COS) prin fertilizări organominerale și culturi amelioratoare și de acoperire care pot asigura o dezvoltare mai satisfăcătoare a culturilor cu diminuarea atacului de boli și concurențial față de buruieni. Aici componenta organică necesită în eficiență un avans fermentativ, iar cea minerală un echilibru al nutrienților (excesul de N poate crea adaptare și eficiență în atac și pagube, așa cum P și cationii diminuează efectele).
Diversitatea mare de lucrare a solului (de la no tillage la arături pe diverse adâncimi), cu regimul eficient de C-organic și circuit al apei, care favorizează biologia culturilor în detrimentul atacului dăunătorilor.
Nu se exclud, doar se limitează și optimizează utilizarea pesticidelor spre orientarea de doze minime de s.a. și efect maximal de protecție și curativ.
Funcționalitatea maximă a măsurilor este condiționată cu utilizarea eficientă a Sistemului de prognoză și avertizare care condiționează eficiența tratamentelor, așa cum activitatea de control a indicatorilor de mediu diminuează efectele de poluare.
Asolamentele cu rotații mai numeroase (până la 5-6) cer măsuri particulare în protecția plantelor, dar și eficiență a tratamentelor prin coordonarea acestora cu măsurile specifice de creștere și dezvoltare.
Măsurile integrate de protecție a plantelor în sistemele regenerative și conservative pot avea un cadru al eficienței tehnice și economice în alternativele în care acestea vizează o sănătate a solului, a mediului și o protecție a consumatorilor.
Commentaires