top of page

Lucrări agricole de primăvară în luna martie

Actualizată în: 15 mar. 2021

Se recomandă ca terenul să fie lucrat cu combinatorul la adâncimea de încorporare a seminței, iar dacă se administrează îngrășăminte chimice, atunci să se aplice înaintea lucrării cu combinatorul pentru a fi încorporate. Perioada de efectuare a lucrărilor terenului este imediat ce se poate intra în câmp, înființându-se culturile de ovăz, mazăre, borceag de primăvară, lucernă, trifoi roșu, pajiști semănate, de obicei, până la mijlocul lunii martie dacă timpul o permite.

După ce temperaturile în sol cresc la valori de 4-60 C în a doua urgență, se recomandă semănatul sfeclei de zahăr cât și a celei pentru furaj, precum și a florii-soarelui, iar când a dispărut riscul înghețurilor târzii (temperaturi de peste 60 C) se plantează cartoful.

Referitor la culturile de toamnă (grâu, orz de toamnă, secară, trifoi, rapiță) se analizează starea culturilor de ieșire din iarnă, iar acolo unde este cazul se întorc și se repartizează terenul pentru alte culturi. La culturile cu o bună desime se continuă fertilizarea pe suprafețele pe care nu s-a făcut această lucrare în iarnă.

Culturile de grâu de toamnă care au fost “descălțate” se recomandă să fie tăvălugite iar cele care sunt prea viguroase să fie grăpate.

Tot în această perioadă se curăță pajiștile naturale de resturile vegetale rămase din anul precedent, mărăcinișurile, pietrele se adună în grămezi la marginea pășunii, se împrăștie dejecțiile solide, etc.

Pe pajiștile care au fost fertilizate cu gunoi de grajd în timpul iernii, acesta se împrăștie cu o grapă cu spini deoarece a degerat peste iarnă.

Se recomandă evitarea pășunatului în toată luna martie, deoarece duce la tasarea solului și degradarea vegetației.

Se recomandă de asemenea fertilizarea cu îngrășăminte minerale a pajiștilor după cartarea agrochimică, cu ½ din cantitatea prevăzută pe întregul an.

Profesor dr. Ioan ROTAR

Facultatea de Agricultură a USAMV Cluj-Napoca

10 afișări0 comentarii
bottom of page