top of page

Pregătirea rapiței pentru recoltare și recoltarea

Actualizată în: 15 mar. 2021

Pregătirea culturii de rapiță pentru recoltare este foate importantă deoarece este momentul când se poate pierde o mare parte din producție (până la 50 %) pentru că tecile silicvelor plesnesc ușor și semințele se scutură. Stabilirea momentului optim de recoltare este dificil întrucât rapița are o coacere eșalonată și semințele se scutură ușor. Întârzierea recoltării duce la pierderi mari prin scuturare, iar recoltarea prea devreme duce la scăderea comtinutului în ulei a semințelor, umiditatea semințelor mare.

Înainte de recoltarea rapiței este recomandată aplicarea adjuvanților (de exemplu Elastiq Ultra, Lamfix SO) care formează o peliculă pe suprafața silicvelor și în acest fel se înlătură pierderile prin scuturare. Deoarece coacerea semințelor de rapiță este eșalonată se pot aplica substanțe chimice de tipul desicanților ( de exemplu Reglone Forte). Momentul optim de recoltare este atunci când umiditatea semințelor este de 14-15%.

Recoltarea rapiței se poate realiza direct cu combina sau în două faze . Recoltarea rapiței direct în lan se face cu combina (fig.1), cu aplicarea cu 5-7 zile înainte a desicanţilor când silicvele sunt galbene-liliachii şi seminţele brunificate. Momentul optim de recoltare este atunci când umiditatea semințelor este de 14-15%. La recoltarea în 2 faze (foarte puțin practicată de către fermieri) fără desicanţi, mai întâi se cosesc plantele când semințele au umiditatea de 25-30%.După câteva zile când umiditatea semințelor ajunge la 12-14%, se treieră din brazde cu combina. După recoltare semințele sunt precurățite și uscate la umiditatea de 9-10%.

În acest an unii fermieri din județul Satu Mare au obținut producții medii de peste 3000 kg/ha.

462 afișări0 comentarii
bottom of page