Rapiţa Colza (Brassica napus L. ssp. oleifera)
Seminţele de rapiţă conţin 42-48% ulei utilizat atât în alimentaţia oamenilor, la prepararea unor margarine, cât şi în industrie. Uleiul de rapiţă poate fi folosit în industria textilă, industria pielăriei, a materialelor plastice, a lacurilor, vopselelor, cernelurilor, detergenţilor, în industria poligrafică, la iluminat sau ca lubrifiant, ulei pentru pictură, lumânări, la fabricarea agenţilor antipraf, ca adjuvant pentru pesticide, ca fluide hidraulice. La acestea se adaugă multiplele avantaje fitotehnice: se seamănă şi se recoltează în afara perioadelor aglomerate; are reacţie favorabilă la fertilizare; permite utilizarea completă a aceluiaşi set de maşini ca şi la cereale; poate fi utilizată ca excelentă premergătoare pentru culturi succesive sau pentru cereale de toamnă; ridică fertilitatea solului şi împiedică eroziunea pe terenurile în pantă. Rapiţa este şi o bună plantă meliferă (de pe un hectar de rapiţă realizându-se până la 80-90 kg miere); turtele şi şroturile fiind bogate în proteine (38-41,9%), glucide (32-37%) şi săruri minerale (8-9%), au o bună valoare furajeră; partea epigee a plantei (paiele) poate fi utilizată la fabricarea plăcilor aglomerate; poate fi utilizată şi ca nutreţ verde toamna târziu şi primăvara devreme. Din 100 kg seminţe de rapiţă se obţin 30-35 kg ulei şi 50-55 kg şroturi. Turtele de rapiţă conţin: 38,1 – 41,9% proteine, 31,5 – 36,6% substanţe extractive neazotate, 11,9 – 14,4% celuloză şi 7,9% săruri minerale.
Comments