top of page

Starea de vegetaţie a rapiţei la intrarea in iarnă

Actualizată în: 15 mar. 2021

Rapiţa este una dintre cele mai profitabile culturi agricole atunci când i se aplică o tehnologie corespunzătoare. Este considerată de unii fermieri o cultură riscantă din cauza unor factori climatice cum ar fi: seceta în perioada semanatului, geruri puternice în perioada iernii şi primăverii timpurii, temperaturi ridicate în ultima parte a vegetaţiei etc.

Seceta din perioada semănatului poate determina o răsărire neuniforma sau întârzierea răsăritului şi influenţează implicit producţia. Plantele răsărite mai târziu pot fi afectate de îngheţurile timpurii din toamnă sau de îngheţurile din timpul iernii. Specialiştii în domeniu consideră perioada de 15 zile rezonabila pentru răsărirea culturii de rapiţa şi menţioneaza că nu este bine ca seminţele să stea în sol uscat mai mult de 20 de zile înainte de a începe procesul de germinare.

Realizarea producţiei la cultura de rapiţă este influenţată în mare masură de gradul de dezvoltare al plantelor la intrarea în iarnă. Până la instalarea iernii plantele de rapiţă (fig.1) trebuie sa aiba o biomasa aeriană de cel putin 500g/mp, trebuie să aibă cel puţin 3 frunze înaintea îngheţurilor timpurii de toamna (-2 grade Celsius) frecvente în a doua parte a lunii octombrie. Până la intrarea în iarnă plantele de rapiţă trebuie să formeze cel puţin 6 frunze, ideal ar fi 8-10 frunze, iar diametrul la colet sa fie de 8 mm (grosimea unui creion HB(fig.1).

71 afișări0 comentarii
bottom of page