top of page

Tăierea rădăcinilor pomilor

Actualizată în: 15 mar. 2021

Este cunoscut faptul ca cea mai putina costisitoare metoda pentru a tine sub control vigoarea pomilor, este reprezentata de portaltoi. Dar uneori portaltoiul nu este suficient, iar in astfel de cazuri se recurge la taierea radacinilor pomilor.

Scopul taierii radacinilor este de a taia portiuni atat din radacinile secundare cat si din cele principale, cu obiectivul de a reduce absortia apei si a elementelor nutritive, schimband tot odata si echilibrul hormonal, rezultand astfel intr-o reducere a cresterii ramurilor. Prin analogie, aceasta tehnica este similara cu tehnica de obtinere a plantelor Bonsai, dar bineinteles folosit la o scara mult mai mare si doar temporar, din moment aceasta operatiune de taiere are loc doar de 1-2 ori/an.


Momentul optim pentru executarea acestei verigi tehnologice este toamna dupa caderea frunzelor, sau primavara, la inceputul infloritului dar nu mai tarziu de trecerea a doua saptamani dupa inflorirea completa a pomilor. Taierea mai timpurie produce un stres mai mare pomilor, cu un raspuns mai amplu, adica cresteri mai putin viguroase, in timp ce o taiere executata mai tarziu, va produce un stres mai mic, prin urmare controlul vigorii este mai mic.

Pentru a determina distanta la care sa se introduca echipamentul in sol pentru a executa taierile, se recurge la masurarea diametrului trunchiului. O taiere la o distanta de 3 ori mai mare decat diametrul trunchiului va cauza un stres mare pomilor; la o distana de 4-5 ori mai mare efectul va fi moderat, iar la 5-7 ori distanta efectul va fi modic spre foarte redus.

Efectul taierii radacinilor poate fi observat dupa doi ani, dar taierea radacinilor poate fi executata in fiecare an, in functie de cresterile observate pe parcursul perioadei de vegetatie.

Taierea radacinilor se realizeaza cu un echipament care este prevazut cu o lama ce poate patrunde pana la 50-60 cm adancime. Este important ca acest echipament sa permita ajustarea unghiului lamei, deoarece o taiere la un unghi de 40-45 de grade este recomandabila.


5 afișări0 comentarii
bottom of page