top of page

UAN – fertilizant lichid cu azot, utilizare în agricultură

Actualizată în: Mar 15, 2021

Pretabilitatea folosirii în agricultură: UAN are aplicări multiple cu încorporare în sol (la concentrații de 32%), dar și foliar (în diluții la 1,5-2% N-total în soluția de aplicat):


1. Se utilizează cu bune rezultate la pregătirea patului germinativ, pe miriști, la concentrația specifică de 32% N, încorporat prin arături la 20-22 cm sau chiar mai superficiale. Eficiența aplicării UAN-ului în această tehnologie sporește dacă se distribuie uniform peste resturile vegetale ale culturii premergătoare recoltate (mărunțite la 5-8 cm), întrucât o astfel de măsură mărește viteza descompunerii materiei vegetale, redresează raportul C/N din aceasta și favorizează o humificare de calitate. Se urmărește aici o bună încorporare a combinației îngrășământului cu resturile vegetale, uniformitatea lucrării și o dozare a fertilizantului la 40-60 kg s.a. N/ha (100-150 l/ha). Această aplicare se poate realiza prin împrăștiere pe toată suprafața cu echipamentele de erbicidat sau cele pentru tratamentele fitosanitare dotate anticoroziv.


2. Utilizarea mai frecventă se referă la aplicarea acestui fertilizant lichid cu N, fazial-suplimentar, între rândurile de prășitoare la majoritatea culturilor de primăvară, fără diluție concomitent cu lucrările mecanice de întreținere prin echiparea tractorului și cultivatoarelor cu rezervoare și conducte dotate anticoroziv. În această alternativă, dacă fertilizarea de bază s-a realizat normal prin sortimente NPK sau NP echilibrate, se poate aplica UAN la nivelul dozelor de 60-70 kg N s.a./ha (200-250 l/ha). Într-o asemenea alternativă tehnologică, efectul aplicării UAN-ului ca fertilizant fazial poate avea rezultat similar cu cel al aplicării altor sortimente cu N, solide și granulate (AN, CAN, uree) (tabelul anexat).


Tabel: Efectul aplicării faziale uree/UAN – porumb P9903 – 2019


3. La aplicarea foliară a UAN-ului, pe semănăturile de cereale păioase (8-10% UAN din soluția de erbicidat) sau pe alte culturi, diluțiile UAN-ului trebuie asigurate ca soluțiile utilizate să dețină o concentrație de cel mult 1,5-2% N. Dacă se recurge la aplicarea prin fertirigare, în mod identic, soluția ce ajunge pe plante nu trebuie să depășească 2% N.[/vc_column_text][vc_column_text]Avantajele aplicării UAN-ului în sisteme de fertilizare se datorează coeficientului de utilizare a substanței active peste cel al azotului din îngrășămintele solide, costuri de producție, manipulare, administrare scăzute, precizie în tehnologie și dozare și folosire în mai multe alternative de aplicare.


43 afișări0 comentarii
bottom of page